Skip to main content
Leanent nieuws

Lean en vitaliteit gaan heel goed samen!

Lean en vitaliteit gaan heel goed samen!

 

Arbeidsmarktkrapte, duurzame inzetbaarheid, inflatie en doorlooptijd. Allemaal begrippen waar we zo’n beetje dagelijks mee overspoeld worden. En… stuk voor stuk begrippen die goed in de praktijk laten zien dat lean en ‘vitaliteit’ heel goed samengaan. Laten we beginnen met een voorbeeld.

De arbeidsmarktkrapte

Voor iedere organisatie momenteel een flinke uitdaging. Belangrijk nadelig gevolg? Het is voor organisaties lastig om hun productie en dienstverlening op volle toeren te laten draaien. Anders gezegd: het is een behoorlijke uitdaging om de klant tevreden te houden. Hierbij zit het probleem niet alleen in de productie en dienstverlening (was het maar waar…) De gevolgen van de arbeidsmarktkrapte raken met name de zittende mensen in de organisatie. Dezelfde hoeveelheid werk komt op minder personeel terecht. De werkdruk loopt op, het werkplezier lijdt eronder, het ziekteverzuim stijgt en de kwaliteit van het werk komt in het gedrang. Tel uit je winst…

Wat heeft dit dan met lean en vitaliteit te maken?

Heel veel! Arbeidsmarktkrapte vraagt namelijk veel van een organisatie: slimmer organiseren, processen anders inrichten en niet te vergeten, mensen in beweging en betrokken zien te houden. By far de belangrijkste peiler…

Gebeurt dit niet, dan blijkt vaak dat je als organisatie minder vitaal en minder wendbaar wordt. Productie en processen komen (nog meer) onder druk, medewerkers ervaren hogere werkdruk, wat ook nog eens gepaard gaat met minder werkplezier. Groei realiseren lijkt in deze situatie een onhaalbaar doel. Kijk, hier hebben we exact de linking pin met lean te pakken!

Met dezelfde mensen, meer realiseren

Dat klinkt iedere organisatie natuurlijk als muziek in de oren. En ik ben ervan overtuigd dat dit gevoel niet alleen heerst in tijden van arbeidsmarktkrapte. De behoefte aan het zijn van een vitale organisatie is als de behoefte van een topsporter aan coaching, faciliteiten en support. Lean verbetermethodieken geven organisaties net even dat ‘gezonde duwtje’ in de rug. Hoe?

De basis van lean zit in heldere, slimme en goedwerkende processen. Oftewel: verbeteren op het hoogste niveau, waarbij samenwerken aan betekenisvolle doelen voorop staat. Mensen écht anders laten denken en letterlijk bewegen tot resultaten, waardoor het werk van mensen leuker, makkelijker en simpeler gemaakt wordt. Of anders gezegd: met minder inspanning, meer doen.

In de praktijk

Het resultaat? Een (meer) vitale organisatie met fitter, frisser en energieker personeel, goedwerkende processen en niet te vergeten… tevreden klanten. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat werkgeluk direct samenhangt met hoe fit en vitaal medewerkers zich voelen. Dit is goed uit te leggen. Wanneer je je namelijk niet goed voelt en onvoldoende energie hebt dan is de grens van ‘te druk’ zijn logischerwijs eerder bereikt dan wanneer je je topfit voelt. Dan is niets je te veel en kan je voor je gevoel de hele wereld aan. Leuk weetje: wist je dat vitale medewerkers ook vaak creatiever zijn?

Conclusie

Lean en vitaliteit gaan heel goed samen. Je kan het zelfs nog anders zeggen: lean verbetertrajecten maken organisaties letterlijk vitaler! Waarvan een niet onbelangrijk gevolg is dat organisaties ook financieel gezonder worden. Minder kosten, meer resultaat en onderaan de streep meer winst. En dat met een stukje gezond verstand!

Kennismaken?

Benieuwd waarmee we jouw organisatie kunnen helpen?

Laten we een kop koffie drinken!

 

Bron: https://vitaalenjij.nl/lean-en-vitaliteit-gaan-heel-goed-samen/