Skip to main content
Leanent nieuws

Verhalen uit het veld!

Takttijd doorlooptijd
Programmamanager & Management Consultant bij Leanent | rdv@leanent.nl | Biografie | Geschreven artikelen

Collega Erwin aan het word over werken bij Leanent

 

Erwin Achterkamp is al 2 jaar een zeer gewaardeerd onderdeel van het Leanent Team. Samen met Erwin nemen we een kijkje achter de schermen bij Leanent. Welke ervaring is hem het meest gebleven? Hoe is het om dagelijks bij klanten over de vloer te komen en wat kenmerkt de bedrijfscultuur bij Leanent? In deze maandelijkse rubriek nemen we jou mee in de unieke verhalen die onze collega’s dagelijks ervaren.

Eenvoud werkt altijd, laten we het simpel houden

‘Bij één van mijn eerste opdrachten trof ik op een groot parkeerterrein meer dan 150 trailers aan die niet gereed waren doordat er onderdelen misten. De klant zat te wachten op levering en betaald nog niet! Een gigantisch werkkapitaal. Men begon hier met goede intenties te bouwen aan een trailer zonder zekerheid over de beschikbaarheid van onderdelen.

Door intensief met de supply chain aan de slag te gaan hebben we het aantal incomplete trailers van 154 terug kunnen brengen naar 5 stuks! Nog mooier; het is gelukt dit aantal structureel laag te houden. De financiële last op het parkeerterrein daalde van meer dan €4 Miljoen naar bijna 0. Het heeft hier geholpen om ogenschijnlijk complexe dingen weer simpel te maken. Materieel niet compleet? Dan starten we niet. Dit zorgt voor een enorme urgentie om structurele verbeteringen door te voeren.’

We zijn bij Leanent allemaal een beetje prettig gestoord

‘Gewoon met familie en vrienden uit eten gaan is er voor mij en veel collega’s niet bij. Vaak zijn we constant aan het kijken naar alle processen die plaats vinden in een restaurant. Hoe is het bedieningsproces geregeld? Werkt de keuken efficiënt? Het is voor mij erg leuk om binnen dit team van vakidioten te werken!

Wat mij daarnaast persoonlijk erg aantrekt is het oog voor de medewerker. De directie staat letterlijk naast ons in plaats van boven ons. We zijn gewoon een normale club met mensen. Consultants in spijkerbroeken zeggen we altijd gekscherend. Regelmatig een complimentje, scherpe maar opbouwende kritiek en collega’s die elkaar helpen. Voor mij een bijzondere ervaring.’

Het ging hier niet ‘zoals het moet’,… tsja dan ‘moet het maar zoals het gaat’

‘Verbeteren is leuk, maar gaat niet altijd vanzelf. Bij één van onze industriële klanten was het aan het begin best lastig om de organisatie in beweging te krijgen. Ik heb zelf flink wat jaren op hoog niveau gevolleybald, en in een wedstrijd gaat het ook niet altijd zoals je wilt. In mijn sportleven heb ik geleerd rustig te blijven, overzicht te houden en te zoeken naar ‘wat wel gaat’. Hoe krijg je die wedstrijd weer aan het kantelen? Nog meer druk zetten of benadrukken dat het niet goed gaat is dan vaak niet de oplossing.

Bij deze klant zijn we samen met de mannen en vrouwen op de werkvloer terug gegaan naar de basis. Wat is er nodig om écht in beweging te komen? Hoe maken we het werk voor jullie makkelijker en leuker? Samen anders kijken en ongebaande wegen bewandelen. Dat betekent soms dat je zelf ook dingen doet die je niet eerder hebt gedaan. Niet altijd comfortabel maar wel heel leerzaam. Ik heb trouwens een enorme hekel aan verliezen. Samen met de klant keihard werken en mooie resultaten bereiken geeft dan ook heel veel voldoening.’

De diversiteit in opdrachten en klanten maken mijn baan echt gaaf en uniek!

 ‘Ik ben opgegroeid in de maakindustrie. Fabrieken, werkplaatsen en logistiek zijn voor mij gemeengoed. Leanent is actief in de gehele operationele waardeketen. Echt end-2-end van klant naar klant. Daar stond ik dan ineens op kantoor bij de afdeling engineering of service. Of soms zelfs buiten de maakindustrie in een hele andere branche. Heel mooi en bijzonder dat onze aanpak en principes die we toepassen oprecht overal toepasbaar zijn. Een proces is een proces, en daar waar mensen met elkaar samenwerken kan je verbeteren.

Het hielp enorm dat we ook binnen Leanent het principe ‘learning-on-the-job’ toepassen. Als nieuwe medewerker werd ik meegenomen in alle aanpakken en methodieken, was er intensieve begeleiding en kreeg ik direct de kans ‘om gewoon lekker te doen’. Met een heel steile leercurve als gevolg. Op een overzichtelijke manier wordt in kaart gebracht wat je sterktes en verbeterpunten zijn. Leanent geeft vertrouwen, en dat doet hele mooie dingen met mensen.’

Klik hier om meer te weten over werken bij Leanent