Skip to main content

Kata Lean workshop

Lean heeft wat ons betreft alles te maken met duursport. Beginnen is relatief eenvoudig, echt dagelijks blijven(d) verbeteren blijkt een stuk moeilijker. Met de Leanent vertaling van de Toyota Kata-methodiek heb je een instrument in handen waarmee teams zelfstandig in staat zijn om dagelijks te verbeteren richting een uitdaging.

 Het doel van deze Kata Lean workshop is om de deelnemers:

  • Kennis te laten maken met Toyota Kata;
  • Te laten ervaren wat kort cyclisch verbeteren is;
  • Een effectief patroon van dagelijks verbeteren te leren; 
  • Continu verbeteren volgens de Kata-methode praktisch toe te laten passen in het dagelijks werk.
Kata lean workshop
Leanent_Yellow_Belt_sfeer_02

Wat houdt de Kata workshop in?

Tijdens de workshop ervaren deelnemers de kracht van verbeteren door middel van een vaste structuur. Laagdrempelig, pragmatisch, visueel en gefocust. De vertaling van Toyota Kata door LeanENTricht zich op twee delen:

  1. De verbeter-Kata is een herhalende routine om stap voor stap te bewegen richting een uitdaging. Met een vaste structuur obstakels aanvallen door experimenten uit te voeren en te leren wanneer wat werkelijk gebeurde afwijkt van de verwachting.
  2. De voorzittersrol. Hoe ziet de rol van de voorzitter eruit bij een Kata-verbeteroverleg. Tijdens dit deel van de workshop ligt de focus meer op de rol van de voorzitter. Hoe leer je je medewerkers op ieder niveau de verbeter-Kata aan? Op welke manier bied je ondersteuning en stimuleer je het verbeterteam bij dagelijks verbeteren?

Het Leanent verbeterbord

Veel opdrachtgevers van LeanENT gebruiken bij de verbeter-Kata het LeanENT verbeterbord. Hét instrument om continu verbeteren visueel te maken. Door de combinatie van Kata en het verbeterbord doorleven de deelnemers de structuur van de verbeter-Kata.Door het uitvoeren van kleine stappen met een hoge frequentie leren teams met hoge snelheid.

Verbeteren als gewoonte

Het aanleren van nieuwe patronen vraagt oefening. Hoe meer vaardigheid en vertrouwen ontstaat in het nieuwe patroon, hoe meer gehandeld wordt volgens deze nieuwe routine. Met de Kata-routine ontwikkelen teams een steeds grotere effectiviteit in het stap voor stap najagen van uitdagingen. Door van deze denk-en handelswijze een vast onderdeel te maken van de dagelijkse werkzaamheden wordt continu verbeteren steeds meer een gewoonte.

Leantent_Kata_Continu_Verbeteren_sfeer_01

Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

Neem contact op
Leanent_CTA_Harry

Harry

Managing Partner