Skip to main content

Wat is Lean?

Lean werken betekenis

Het moderne Lean is ontstaan in de jaren 90 maar kent zijn oorsprong enkele tientallen jaren eerder in de automotive industrie, bij bedrijven als Toyota. Gebaseerd op het Toyota Production Systeem (TPS) zijn vele organisaties aan de slag gegaan met verbeteren van werkprocessen aan de hand van Lean principes. Hoewel Lean (Six Sigma) haar oorsprong kent in de maakindustrie en hier nog steeds actueel is, worden de Lean (Six Sigma) technieken inmiddels zeer breed toegepast. Van de publieke sector tot de zakelijke dienstverlening en van de zorg tot en met het de bouw.

Lean werken: wat is het?

Het primaire doel van Lean is om verspilling te elimineren, efficiëntie te verhogen en kwaliteit te verbeteren door processen continu te verbeteren. Het belangrijkste principe van Lean is om meer waarde te creëren met minder middelen. Dit betekent het identificeren en elimineren van elke processtap, activiteit of taak die geen waarde toevoegt aan een product of dienst voor de klant.

Leanent_kaizen_events_sfeer_01
Kata continu verbeteren

Lean en Six Sigma

Lean Six Sigma is een combinatienaam van twee verschillende verbeterfilosofieën die complementair aan elkaar kunnen zijn. Six Sigma en Lean hebben gemeenschappelijke delers, maar in de kern verschillen ze ook van elkaar. De belangrijkste gemene deler van zowel Lean als Six Sigma is het streven naar het optimaal bedienen van de klant.

Bij beiden staat daarnaast het ‘proces denken’ centraal. Middels een goede Value Stream Map (VSM) en het verzamelen van datagedreven inzichten over het huidige proces, worden aanwezige problemen en verbeterkansen inzichtelijk gemaakt.

Alhoewel beide methoden dus sterke gelijkenissen hebben zijn er ook een aantal verschillen. Zo richt Lean zich met name op het reduceren of elimineren van niet waardevolle activiteiten en richt Six Sigma zich met name op het verminderen van variatie en foutkansen.

Lean belt opleiding

Opleidingen omtrent Lean en Six Sigma worden wereldwijd aangeboden en zijn populair bij bedrijfsverbeteraars. Binnen de Lean Six Sigma opleidingen wordt een onderscheid gemaakt tussen niveaus aan de hand van het toewijzen van verschillende kleuren banden of ‘belts’. Deze gradaties zijn afgeleid van het onderscheid in niveaus bij vechtsporten als Judo en Karate.

Lean Six Sigma Yellow Belt

Six Sigma Lean Yellow belt is gefocust op het bijbrengen van de basisprincipes van Lean. Deze belt is het eerste niveau.

Lean Six Sigma Orange Belt

De Six Sigma Lean Orange Belt is de tweede belt van de opleidingen. Orange Belt Six Sigma gaat dieper in op de hulpmiddelen en technieken. Na de Orange Belt kan je zelf aan de slag met (kleine) verbeterprojecten.

Lean Six Sigma Green Belt

Six Sigma Green Belt opleiding is echt wat voor jou wanneer je als projectleider of interne organisatieadviseur aan de slag gaat. Bij de Green Belt word je klaargestoomd voor de praktijk en heb je een groot arsenaal aan technieken en verbetertools.

Lean Six Sigma Black Belt

Six Sigma Black Belt opleiding is de laatste en hoogste graad van de Six Sigma opleidingen. De Black Belt is voornamelijk gericht op het verder uitdiepen van Lean Six Sigma kennis. Ook Lean Management en diepgaande (statistische) data- en feitenanalyses komen hierbij aan bod.

Lean Black Belt training
Black Belt Opleiding

Lean Six Sigma trainingen

Verbeterprojecten worden vaak gestart met een leuke, interactieve en leerzame workshop over Lean. Veelal vindt er een simulatie van een bedrijf of werkproces plaats en wordt er spelenderwijs kennisgemaakt met de kracht van de verschillende lean principes.

Lean Lego workshop

De Leanent Lean Lego Workshop is voor meer dan 50.000 deelnemers, van organisaties over de hele wereld, een interactieve en waardevolle start geweest van een succesvol verbeterproject. Begin 2000 is de basis van deze workshop ontwikkeld en we mogen dan ook met recht spreken van een Leanent klassieker die garant staat voor plezier, waardevolle Lean inzichten, teamdynamiek en een laagdrempelige manier om de kracht van Lean zelf te ervaren.

Het doel van deze workshop is om de deelnemers op praktische wijze in aanraking te brengen met Lean, dezelfde taal te laten spreken en te laten ervaren dat écht samenwerken het verschil maakt. De workshop wordt veelal ingezet als start van een verbeterproject maar is ook regelmatig onderdeel van een teamontwikkeling dag of fun-event.

Lean consultancy

Een organisatie in beweging krijgen én houden is niet altijd makkelijk, vandaar onze Lean consultancy. Of het nu het verbeteren van één proces of een organisatie-brede transformatie is; advies en begeleiding van ervaren bedrijfsverbeteraars kan het verschil maken tussen een mislukt of succesvol verbeterinitiatief.

Vanaf onze start in 2003 is onze focus om organisaties te helpen groeien door samen te werken aan betekenisvolle doelen. Het werk voor medewerkers leuker, makkelijker en simpeler maken. Door processen te verbeteren, de aansturing te optimaliseren en leidinggevenden en medewerkers te mobiliseren. Wij ondersteunen met plezier, passie, structuur en op basis van jarenlange ervaring. Vanuit de praktijk, daar zijn we goed in!

Leanent_kaizen_events_header

Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

Neem contact op
Leanent_CTA_Robert

Robert

Managing Partner