Skip to main content

Kata Continu Verbeteren

Het opstarten van verbeterprocessen is relatief eenvoudig. Echt dagelijks continu verbeteren blijkt een stuk lastiger. Aan de hand van de bewezen effectieve Toyota Kata methodiek stellen we teams zelf in staat om effectief, pragmatisch en structureel dagelijks te blijven verbeteren in de richting van aansprekende uitdagingen.

Wat is Kata continu verbeteren?

De Kata-methode continu verbeteren is een benadering van voortdurende verbetering en leren, die zijn oorsprong vindt in de Japanse productiewereld. Het woord ‘Kata’ zelf komt uit de vechtsport en verwijst naar gestandaardiseerde patronen van bewegingen die worden geoefend om vaardigheid en precisie te verbeteren.

In de context van bedrijfsmanagement en Lean manufacturing, verwijst de Kata continu verbeteren naar twee specifieke patronen of routines: de verbeter-Kata en de coaching-Kata. Deze methoden worden gebruikt om medewerkers te trainen in het systematisch identificeren en oplossen van problemen, waardoor continue verbetering en operationele uitmuntendheid worden bevorderd.

Neem contact op
Kata continu verbeteren
Verbeter-Kata

Verbeter-Kata

De verbeter-Kata is een essentieel onderdeel van de Kata-methode, gericht op het bevorderen van continu verbeteren binnen organisaties. Het is een gestructureerd patroon dat medewerkers leert om hun huidige werkprocessen systematisch te analyseren en te verbeteren. Dit begint met het grondig begrijpen van de huidige situatie en het vaststellen van een duidelijk doel.

Medewerkers identificeren obstakels die hen belemmeren om dit duidelijke doel te bereiken. Door middel van kleine, gecontroleerde experimenten, worden verschillende benaderingen getest. Op basis van deze resultaten wordt de aanpak aangepast.

Deze cyclus van experimenteren, leren, en aanpassen wordt continu herhaald. Dit leidt tot geleidelijke, maar continue verbetering. De verbeter-Kata is niet alleen een hulpmiddel voor probleemoplossing, maar ook een manier om continu verbeteren en leergierigheid binnen een organisatie te cultiveren.

Coaching-Kata

De coaching-Kata richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden van medewerkers in het toepassen van de continu verbeteren. Een coach gebruikt gerichte vraagstelling om medewerkers te begeleiden bij het doorlopen van de stappen van de verbeter-Kata. Het doel is niet om directe antwoorden of oplossingen te bieden, maar om het denkproces van de medewerkers te stimuleren en hen te helpen zelf inzichten en oplossingen te ontdekken.

De coaching-Kata bevordert zelfreflectie, diepgaand leren en het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. Door regelmatige interactie en feedback helpt deze methode medewerkers om hun begrip van continu verbeteren te verdiepen. Coaching-kata draagt bij aan het opbouwen van een sterke cultuur van continue verbetering en persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie.

Continu verbeteren toepassen in jouw organisatie

Door Kata continu verbeteren toe te passen, zet je jouw organisatie op een pad van duurzame groei en succes, waarbij het vermogen om te innoveren en aan te passen in een steeds veranderende omgeving centraal staat. Wacht dus niet langer en begin met het toepassen van de Kata-continu verbeteren techniek in jouw organisatie.

Coaching-Kata

Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

Neem contact op
Leanent_CTA_Robert

Robert

Managing Partner