Skip to main content
Programmamanager & Management Consultant bij Leanent | rdv@leanent.nl | Biografie | Geschreven artikelen

Lean Six Sigma

Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma is een combinatienaam van twee verschillende verbeterfilosofieën die complementair aan elkaar kunnen zijn. Six Sigma en Lean hebben gemeenschappelijke delers, maar in de kern verschillen ze ook van elkaar.

Alhoewel Lean Six Sigma in de volksmond vaak als algemene noemer wordt gebruikt is het van belang om de verschillende kenmerken en beoogde resultaten van beide methoden te kennen. Hierna kan de keuze gemaakt worden welke van de twee het beste past bij jouw organisatie, vraagstuk en beoogde impact.

Lean Six Sigma doelstellingen

De belangrijkste gemene deler van zowel Lean als Six Sigma is het streven naar het optimaal bedienen van de klant. Bij beiden staat daarnaast het ‘proces denken’ centraal. Middels een goede Value Stream Map (VSM) en het verzamelen van datagedreven inzichten over het huidige proces, worden aanwezige problemen en verbeterkansen inzichtelijk gemaakt.

Leanent_kaizen_events_sfeer_01
Kata continu verbeteren

Oorsprong Lean Six Sigma

Beide methoden kennen een verschillende oorsprong. Six Sigma is vanaf de jaren 80 bekend geworden als gevolg van verbeterprojecten bij Motorola en General Electric. Met groot succes is bij beide organisaties gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit en het verbeteren van de bedrijfsresultaten aan de hand van methodes, die we nu kennen als Six Sigma.

Het moderne Lean is ontstaan in de jaren 90 maar kent zijn oorsprong enkele tientallen jaren eerder in de automotive industrie bij bedrijven als Toyota. Gebaseerd op het Toyota Production Systeem (TPS) zijn vele organisatie aan de slag gegaan met verbeteren aan de hand van de Lean principes.

Verschil tussen Lean en Six Sigma

Alhoewel beide methoden dus sterke gelijkenissen hebben zijn er ook een aantal verschillen. Zo richt Lean zich met name op het reduceren of elimineren van niet waarde toevoegende activiteiten en richt Six Sigma zich met name op het verminderen van variatie en foutkansen.

De lean toolbox bestaat met name uit visuele, hands-on en pragmatische verbetertechnieken terwijl Six Sigma een sterk analytisch, datagedreven en statistische benadering kent van probleemoplossing.

De verschillende Lean Six Sigma belts

Opleidingen omtrent Lean en Six Sigma worden wereldwijd aangeboden en zijn populair bij bedrijfsverbeteraars. Binnen de Lean Six Sigma opleidingen wordt een onderscheid gemaakt tussen niveaus aan de hand van het toewijzen van verschillende kleuren banden of ‘belts’. Deze gradaties zijn afgeleid van het onderscheid in niveau’s bij vechtsporten als Judo en Karate.

Binnen de Lean Six Sigma opleidingen zijn vier verschillende niveaus te onderscheiden. Het opleidingsaanbod begint bij de Yellow belt en eindigt bij de Black Belt. Veelal wordt aangevangen met een Yellow of Orange Belt om vervolgens door te stromen naar het behalen van een Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt.

Lean Six Sigma Yellow Belt

De Lean Six Sigma Lean Yellow Belt is het eerste niveau en is vooral gefocust op het bijbrengen van de basis principes en gedachten van Lean Six Sigma.

Lean Six Sigma Orange Belt

Het tweede niveau is de Lean Six Sigma Orange Belt. Bij de Orange Belt opleiding wordt er al wat dieper ingegaan op de beschikbare tools en technieken én kan je na succesvolle afronding zelfstandig aan de slag met (kleine) verbeterprojecten.

Lean Six Sigma Green Belt

Ben je geïnspireerd geraakt door Lean Six Sigma en wil je bijvoorbeeld als project leider of interne organisatieadviseur aan de slag? Dan is de Lean Six Sigma Green Belt opleiding echt wat voor jou. Door het vele oefenen en toepassen van een groot arsenaal aan verbetertools en technieken wordt je klaargestoomd voor de praktijk.

Lean Six Sigma Black Belt

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding is voornamelijk gericht op het (veel) verder uitdiepen en verbreden van Lean Six Sigma kennis. Lean Management en diepgaande (statistische) data- en feitenanalyses.

Lean Green Belt training
Black Belt Opleiding

Wat zijn de voordelen van een Lean Six Sigma certificering?

Het behalen van een Lean Six Sigma certificaat is het bewijs dat je in staat bent om zelfstandig aan de slag te gaan met een verbeterproject. Een sterke theoretische basis, een flinke toolbox met handige tools en technieken én het vele oefenen (in de praktijk) geven jou de basis om succesvol te kunnen zijn. Een Lean Six Sigma training is interessant voor persoonlijke ontwikkeling maar ook van grote waarde voor organisaties die willen verbeteren of veranderen.

In welke industrieën wordt Lean Six Sigma vaak gebruikt?

Alhoewel Lean Six Sigma haar oorsprong kent in de (maak)industrie en hier nog steeds actueel is worden de Lean Six Sigma technieken inmiddels zeer breed toegepast. Van de publieke sector tot de zakelijke dienstverlening en van de zorg tot en met het de bouw.

Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

Neem contact op
Leanent_CTA_Robert

Robert

Managing Partner