Skip to main content
Programmamanager & Management Consultant bij Leanent | rdv@leanent.nl | Biografie | Geschreven artikelen

Agile werken

Agile werken is ontstaan in de vroege jaren ’90 en bedacht door mensen binnen de software-industrie. Zij zochten naar een nieuwe manier van werken waarbij flexibel werken en de klant voorop staat. In 2001 werd het Agile Manifesto gepubliceerd door 17 softwareontwikkelaars en maakte agile werken een doorbraak. In het manifest werden mensen en interactie geplaatst boven processen en tools en werd inspelen op verandering belangrijker dan het volgen van een plan.

Wat is Agile werken?

Tegenwoordig is Agile werken lang niet meer alleen weggelegd voor softwarebedrijven. Het wordt toegepast in diverse industrieën en sectoren waar veel verandering optreedt en flexibiliteit nodig is. Want in plaats van je stug vasthouden aan een gedetailleerd plan, wordt er bij agile werken gewerkt in kleinere, terugkerende trajecten. Deze trajecten kunnen, bijvoorbeeld bij Scrum, in een korte periode terugkeren. Na het voltooien van een sprint wordt er om feedback gevraagd van de klant en deze feedback wordt opgevolgd in een nieuwe sprint. Deze manier van werken zorgt ervoor dat producten of diensten snel opgeleverd worden en nauw aansluiten bij de behoeften van de klant.

Agile en scrum workshop
lean scrum agile

Agile mindset

Een agile mindset is meer dan alleen het veranderen van processen of het invoeren van wekelijkse sprints. Om Agile echt door te voeren is het noodzakelijk om de manier van werken en doen door de hele organisatie te veranderen. Het gaat om een verandering van mindset, waarbij tweewekelijkse sprints als hulpmiddel gebruikt kunnen worden. Dit betekent bijvoorbeeld openstaan voor verandering, continu leren en aanpassen, en het waarderen van menselijke interactie boven starre processen. Een agile mindset bevordert ook een cultuur van samenwerking en zelforganisatie.

Agile en scrum

Agile en scrum worden vaak in één adem genoemd en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Scrum is namelijk een van de (meest bekende) raamwerken binnen Agile. Scrum maakt gebruik van teams die in korte sprints van vaak één tot vier weken werken, om vervolgens een werkend product of dienst te leveren. Na een succesvolle sprint geeft de klant feedback, die vervolgens weer mee wordt genomen in de volgende sprint. Een aantal voordelen van het werken met Scrum zijn:

 • Product of dienst sluit beter aan bij de verwachting
 • Klant heeft beter inzicht in de voortgang
 • Scrum team blijft makkelijker op één lijn

Agile en lean

Hoewel Agile en Lean beide streven naar optimalisatie en klanttevredenheid, hebben ze een andere oorsprong en benadering. Waar Agile afkomstig is uit de softwarebranche, is Lean afkomstig uit de productiewereld en gebaseerd op het Toyota Production System (TPS). Lean richt zich verder op het optimaliseren van processen en het elimineren van verspilling, in plaats van de focus op flexibiliteit en korte cycli van Agile. Hoewel beide methoden verschillend zijn, kunnen ze bij juiste inzet wel complementair aan elkaar zijn.

Agile workshop: ga zelf aan de slag!

Met de Agile Scrum workshop van Leanent ga jij samen met jouw team of organisatie een uitdagend doel realiseren. Tijdens deze Agile workshop ervaar je de kracht van scrum-technieken en worden de rollen binnen een Scrum team uitgelegd. Verder geven we je inzicht in de mogelijkheden van Scrum en ben je aan het einde van de workshop in staat om dit toe te passen in de praktijk. Wil jij aan de slag met deze workshop? Meld je dan hieronder aan!

Agile werken

Interesse? Meld je aan voor de Agile en Scrum Workshop

  Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

  Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

  Neem contact op
  Leanent_CTA_Robert

  Robert

  Managing Partner