Skip to main content
Programmamanager & Management Consultant bij Leanent | rdv@leanent.nl | Biografie | Geschreven artikelen

Gemba Walk

Wat is Gemba?

Gemba is een term die in de wereld van lean management steeds vaker wordt gebruikt, voornamelijk binnen organisaties die streven naar continue verbetering (Kaizen). Gemba is het Japanse woord voor ‘echte plek’. Binnen organisaties is dat vaak de werkvloer, de plek waar waarde wordt gecreëerd.

Ontstaan van Gemba

De term gemba is ontstaan in Japan. Historisch gezien werd deze term breed gebruikt binnen Japanse bedrijven, vooral in de context van productieomgevingen waar het direct observeren van de werkprocessen essentieel was voor kwaliteitscontrole en procesverbetering.

De populariteit van Gemba binnen het lean management domein kan voornamelijk worden toegeschreven aan Taiichi Ohno, een ingenieur bij Toyota, die wordt beschouwd als de vader van het Toyota Productie Systeem. Ohno benadrukte het belang van naar de ‘gemba’ of werkvloer te gaan als de beste manier om inzicht te krijgen in het proces, om echte problemen te identificeren en effectieve oplossingen te implementeren.

Processen verbeteren met Gemba

Benieuwd naar het verbeteren van processen voor maximale efficiëntie met het Gemba? Bekijk dan eens onze aanpak in procesoptimalisatie. Ook helpen we bij het ontbreken van slagkracht of bij onvoldoende veranderkundige managementervaring, dan stappen we graag in met operationeel management.

Wat is Gemba
Gemba walk

Wat is een Gemba Walk

Een gemba walk is een rondleiding op de plek waar het werk wordt uitgevoerd. De bedoeling van deze rondleiding is niet om taken te controleren of fouten van medewerkers te identificeren, maar om te observeren, te luisteren en te leren van de interacties en de workflow op het werk. Dit geeft managers de mogelijkheid om in realtime inzicht te krijgen in de manier waarop processen werken, wat hen helpt bij het identificeren van verbeteringen in efficiëntie en productiviteit.

Er zijn drie belangrijke elementen als het gaat om een gemba walk:

    1. Ga kijken: doordat managers fysiek aanwezig zijn op de werkvloer, waar de waardestroom wordt gecreëerd, hebben zij een goed beeld van de manier waarop processen werken en het werk gedaan wordt.
    2. Vraag waarom: door vragen te stellen kom je tot de kern van het probleem en is het makkelijker om verbeterpunten op te stellen.
    3. Toon respect: door mensen de verantwoordelijkheid te geven om zelf problemen op te lossen, toon je respect en vertrouwen. Moedig hen aan om hun gedachten en ideeën te delen.

De voordelen van een gemba walk

Een Gemba walk, een rondgang op de plek waar het werk wordt verricht, biedt meerdere voordelen.

  • Realtime inzichten: ten eerste biedt een Gemba walk realtime inzichten en laat het direct zien hoe het werk wordt uitgevoerd. Het helpt leidinggevenden om bottlenecks te identificeren, die in normale rapporten niet altijd zichtbaar zijn.
  • Medewerker betrokkenheid: ook helpt een Gemba walk bij een vergrote betrokkenheid van werknemers. Dit zorgt voor een cultuur van openheid en continue verbetering. Een gevolg hiervan is niet alleen een verhoogd moraal, maar ook innovatieve oplossingen vanuit de basis van de organisatie.
  • Verbeterde communicatie: ten slotte zorgt regelmatige interactie tussen leidinggevenden en medewerkers op de werkvloer stimuleert een directe en duidelijke communicatie, waardoor problemen sneller worden opgelost en misverstanden worden voorkomen.
Gemba walk voordelen

Veelgestelde vragen Gemba Walk

Hoe vaak zou een gemba walk idealiter moeten worden uitgevoerd binnen een organisatie?

De frequentie van Gemba Walks hangt af van de behoeften en doelen van de organisatie. Om een voortdurende verbetering te garanderen, is het raadzaam om deze rondgangen op een regelmatige en consistente basis uit te voeren, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks.

Kan gemba ook worden geïntegreerd in een agile of scrum framework? Zo ja, hoe?

Ja, gemba kan worden geïntegreerd in scrum en agile door regelmatig “gemba sprints” te organiseren, waar teamleden de werkvloer kunnen volgen en direct feedback kunnen gebruiken om iteraties en productverbeteringen te plannen.

Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen die organisaties tegenkomen bij het uitvoeren van gemba walks en hoe kunnen deze worden overwonnen?

Een probleem dat weleens voorkomt is weerstand bij medewerkers. Dit kan komen doordat zij het gevoel hebben dat zij gecontroleerd worden. Deze uitdaging kan worden overwonnen door vooraf duidelijk de doelen en voordelen van een gemba walk te communiceren.

Benieuwd waarmee we je kunnen helpen? Laten we een kop koffie drinken!

Wij zijn benieuwd naar de uitdagingen, verhalen en ambities van jouw organisatie. We vinden het inspirerend en motiverend om hierover met je te sparren. Wie weet kunnen we je verbinden aan organisaties die voor jou relevant zijn. Hoe dan ook delen we graag onze ervaringen en inzichten, kansen en lessen uit de praktijk.

Neem contact op
Leanent_CTA_Robert

Robert

Managing Partner