Ga terug naar nieuws

“Als je op elk terrein goed leert navigeren, ga je elke bestemming bereiken!” Gepubliceerd op 20/08/2018

De Directie Werk van de Gemeente Groningen wordt steeds wendbaarder en flexibeler. Anderhalf jaar geleden deed LEAN hier zijn intrede. Een organisatieontwikkeling die stapsgewijs zijn vruchten afwerpt. “Als je op elk terrein goed leert navigeren, ga je elke bestemming bereiken!”

Dat is volgens directeur Werk Ronald de Jong de essentie van LEAN. Hij noemt het een werkwijze waarbij je door continu te verbeteren, keer op keer op een flexibele manier in kunt springen op de veranderingen die op je af komen. De langetermijnvisie is om de organisatie zo in te richten dat de directie Werk in staat is om veilig, goed en effectief kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. De uitdaging is om dat zo te doen dat dit aantal in 2020 is verdubbeld ten opzichte van 2016.

Resultaten
Eén van de eerste processen die onder handen werd genomen, leverde direct een mooi succes op. Tijden lang werd door de ad­ministratie een plaatsingslijst voor een andere afdeling bijgehouden. Een beste klus. Bij één van de sessies van de ver­betergroep kwam naar voren dat er na invulling niets met de lijst werd gedaan. Conclusie: overbodig en onnodig werk, weg ermee. Ook het werkproces van Centrum naar Werk is onder de loep genomen. “Er was grote behoefte op de afdeling om het proces duidelijk te krijgen. Er was onvoldoende uniformiteit in de werkzaamheden. Door de actieve, enthousiaste kerngroep is er snel een helder resultaat neergezet”. Er worden steeds meer processen onder de loep genomen met allerhande verbeteringen tot gevolg. Nog een aansprekend voorbeeld: waar het voorheen soms langer dan een maand duurde voordat iemand op een werkervaringsplek was geplaatst, starten mensen nu binnen 2 weken! Daarnaast wordt op de verschillende afdelingen zelf ook druk verbeterd: “Waar we vroeger over dingen zaten te klagen tijdens de koffiepauzes, lossen we die nu één voor één op. Juist die kleine irritaties zijn nu weg en daardoor werken we veel lekkerder”.

Verbeterprogramma
LEAN werken gaat niet vanzelf. Bernie Beikes is als LEAN-expert aangetrokken om LEAN binnen de directie Werk te integreren. "Om LEAN te laten slagen, moet iedereen dezelfde taal leren spreken. Alle lagen van de organisatie moeten betrokken zijn en op een passende wijze worden opgeleid," zegt Bernie. Zodoende volgen alle medewerkers van de directie de LeanENT-legoworkshop waar op een praktische wijze de beginsel van LEAN werden overgebracht. Daarnaast hebben bijna 20 medewerkers de greenbelt-opleiding gevolgd, waarbij je leert LEAN-projecten te begeleiden en problemen in processen te herkennen, te analyseren en te verminderen. Ook het MT draagt bij in de LEAN-werkwijze door het volgen van de training ‘LEAN voor leidinggevenden’. Bewust is gekozen voor de praktische LeanENT-aanpak gericht op ‘doen’. Want door vervolgens de opgedane kennis en vaardigheden direct toe te passen leren we steeds beter wat voor ons en onze klanten werkt. De ambitieuze doelstellingen die we met elkaar beschreven hebben in het directieplan, komen met LEAN binnen handbereik”.

 

Email

Contact

Adres:

LeanENT
Laan van Westenenk 739 b
7334 DL Apeldoorn
T: 055-538 55 70
E: info@leanent.nl